Blog, Högtider, Jul

Yule

Vi har egentligen passerat första dagen av Yule, eller vintersolståndet som det också kallas, men jag vill ändå skriva några rader om det då Yule i själva verket sträcker sig från den 21a december till den 1a januari.
Yule är en betydligt äldre tradition än kristendomen och det är inte en slump att man senare bestämde att Jesu födelse skulle firas vid just den här tiden på året. Genom att använda sig av dagarna för de gamla hedniska traditionerna var det lättare att successivt kristna folket.

Vid Yule tändes eldar för att hålla mörkret borta och för att hälsa ljuset. Man trodde att onda varelser kunde lura i mörkret och det var viktigt att så gott det gick lysa upp varje vrå, inte ett enkelt arbete innan elektricitetens tid.
Det här var också en tid då man firade solens ankomst.

Mycket av det vi idag förknippar med jul har hedniska rötter, jag skulle till och med vilja säga att det gäller det mesta förutom kanske Jesusbarnet. Ett par av dessa är julskinkan och tomten.
Ännu idag firas Yule inom wicca och av andra solitära häxor som en av de viktigaste sabbaterna och högtiden firas då på vintersolståndet som i år inföll den 21a december. Man tänder då eldar och hyllar att Moder Jord åter sakta vaknar efter sin långa vila. Det är en tid för pånyttfödelse och för att låta de gamla vanor som inte längre gagnar oss få dö.

Ett något försenat god Yule. Jag hoppas att din helg varit fin!